Beste co-sleepers van 2024

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Met een goede co-sleeper heb je je baby vlakbij je tijdens de nacht. Dat heeft zeker enkele grote voordelen. Maar hoe kies je nu de beste co-sleeper?

In dit artikel

Wat is een co-sleeper?

Je pasgeboren kindje dichtbij je hebben, niets is fijner dan dit de eerste paar maanden. Niet alleen overdag, maar ook in de nacht. Met een co-sleeper ligt je kindje in zijn/haar eigen bed, maar dan wel direct naast je eigen bed. Dit kent een tal van voordelen, niet enkel het feit dat je ’s nachts heerlijk kan knuffelen of makkelijk het kindje kan voeden. 

Co-sleeping zelf kan dus worden gezien als het samen slapen met je kindje, in een kamer of zelfs in hetzelfde bed. Co-sleepers zijn bedjes die zo ontworpen zijn, dat ze aan een kant open kunnen. Daarnaast kan je ze aan je eigen bed bevestigen, waardoor je in principe naast je kindje ligt.

Co-sleeper of niet?

De discussie of een co-sleeper goed is of niet, is nog in volle gang. Deskundigen raden het gebruik van co-sleepers af, terwijl het wel een tal van voordelen kent. De deskundigen zijn van mening dat het slapen in een eigen wieg of ledikantje veiliger is. Het kan met een co-sleeper, als je minder goed op de veiligheid let, voorkomen dat het baby’tje uit het bed valt, je er bovenop gaat liggen of dat het kindje stikt onder het dekbed. Het letten op de veiligheid is bij een co-sleeper dan ook heel belangrijk.

Ondanks deze nadelen kent de co-sleeper ook een tal van voordelen. Ten eerste kan je op deze manier het kindje goed in de gaten houden, als er iets mis is, ben je gelijk bij hem/haar. Daarnaast kan je je eigen baby binnen no time knuffelen, troosten, voeden of aanraken. Dit enkel door de zijkant naar beneden te schuiven, je hoeft dus niet uw bed uit.

Voordelen

  • Je kan je kindje goed in de gaten houden
  • Je kan je baby in no time knuffelen, troosten, voeden of aanraken
  • Enkel door de zijkant naar beneden te schuiven, je hoeft je bed niet uit
  • Het kindje zal zich geborgen voelen naast de ouder
  • Bevordering van de veilige hechting
  • Versterking van de band tussen ouder en baby
  • De meeste baby’s vallen eerder in slaap als de ouders aanwezig zijn in dezelfde ruimte
  • Het slapen samen kan ervoor zorgen dat de baby sneller leert hoe hij/zij de ademhaling en hartslag moet reguleren worden

Nadelen

Naast alle voordelen, bestaan er ook een aantal nadelen wat betreft de co-sleepers: de belangrijkste, die al eerder genoemd werd, is dat co-sleepen zonder goed op de veiligheid te letten, gevaarlijk kan zijn. Daarnaast moet u rekening houden met de volgende nadelen:

  • Elk klein kuchje, kreuntje of een mogelijk boertje van je baby kan ervoor zorgen dat je sneller wakker wordt tijdens uw slaap
  • Je zal omdat u meer op uw hoede bent, hoogstwaarschijnlijk wat lichter slapen
  • Uw baby kan overdag meer moeite hebben met het zelf slapen
  • Het co-sleepen moet afgeleerd worden, de baby moet in de opvang of tijdens een mogelijk logeerpartijtje wennen aan het alleen in slaap vallen en slapen

Belangrijk is om te kiezen wat het best bij jou en je baby past. Laat je niet afschrikken door mogelijke nadelen, maar overweeg je keuze goed.

Beste co-sleepers

Hieronder vind je enkele populaire co-sleepers, die het goed doen bij onze gezinnen:

Beste travel co-sleeper

Beste co-sleeper bassinet

Beste goedkope co-sleeper

Beste houten co-sleeper

Tweedehands co-sleeper

Baby’s slapen veel, slapen is ook belangrijk om te groeien. Dit maakt het super belangrijk dat het baby’tje in een goed bed kan slapen, die veilig is en goed ligt. Een co-sleeper is heel gaaf en vaak ook mooi, toch is het een behoorlijke uitgave. Het is altijd een idee om een co-sleeper tweedehands aan te schaffen om zo de kosten laag te houden. Toch moet je met een aantal punten rekening houden als je een tweedehands bedje aanschaft:

  • Check of er voor het bedje specifieke veiligheidsnormen bestaan
  • Zijn er losse schroeven of verbindingen?
  • Let op versleten, ontbrekende of kapotte onderdelen
  • Is de stof versleten?
  • Ruwe randen, scherpe punten of splinters moeten ook nagekeken worde

Het is dus heel goed te begrijpen dat je een co-sleeper tweedehands wil aanschaffen. Let bij de aankoop goed op alle veiligheidsnormen, in welke mate het bedje versleten is en of er kapotte onderdelen zijn. Veiligheid voor jouw eigen baby’tje is namelijk het belangrijkst!

Tips van anderen

  • De co-sleeper moet voldoen aan de eisen van veiligheid die ook gelden voor een normaal ledikant.
  • De verstelbaarheid van het bedje is erg belangrijk. De veiligheid van het kindje komt in gevaar als de co-sleeper niet verstelbaar is. Er mag namelijk geen hoogteverschil zijn tussen het matras en die van het kindje.
  • Het bedje moet goed en stevig te bevestigen zijn. De co-sleeper mag niet zomaar verschuiven, dit om de veiligheid van de baby te waarborgen. Een spleet waar de baby in kan vallen moet ten alle tijden worden vermeden.
  • Het is van belang dat alle zijden volledig omhoog kunnen. Zo kan je ervoor zorgen dat het bedje aan alle zijden van het grote bed geplaatst kan worden. Ook heeft dit een andere reden: door alle zijdes omhoog te plaatsen voorkomt jij dat je baby in het grote bed rolt. Klap de variabele zijde enkel omlaag als je voeding wil geven, wil troosten of knuffelen.
  • Plaats nooit een hoofdbeschermer aan een of beiden zijkanten van het bedje. Dit kan namelijk leiden tot verstikkingsgevaar.
  • Check bij elk bedje wat de maximumleeftijd is. Co-sleepers zijn wat lager dan alle ledikantjes. Na een bepaalde leeftijd is het belangrijk dat het kindje in een hoger bed gaat slapen. Zo voorkom je dat het kindje eruit valt als het al rechtop of op zijn knietjes kan zitten. Houdt dus ten alle tijden de maximumleeftijd aanbevolen door de fabrikant aan.
  • Let erop dat het kindje nooit onder een dekbed ligt, dit kan namelijk zorgen voor verstikkingsgevaar.
  • Bij het gebruik van alcohol, drugs of medicijnen, maar ook in geval van ziekte, oververmoeidheid of slaapstoornissen wordt co-sleeping afgeraden.

Veelgestelde vragen

Tot welke leeftijd co-sleeper?

Totdat de baby ongeveer zes maanden is, is de co-sleeper bruikbaar. Wel moet je voor ogen houden dat dit afhankelijk is van hoe hard de baby groeit, zes maanden is dus een gemiddelde leeftijd. Na deze zes maanden kan het kindje door naar zijn of haar eigen wiegje of ledikant.

Wat zijn de afmetingen van een co-sleeper?

In elke co-sleeper ligt een soort matrasje. Welke afmeting dit matrasje heeft, hangt af van het soort co-sleeper. De meeste co-sleepers hebben een matrasje van 40 x 90 cm of 50 x 90 cm. Wel is het goed van tevoren te checken welke matrasje met welke afmetingen u nodig heeft.

Wat onze gezinnen zeggen

Nadja en Thomas

Wij waren meteen gewonnen voor het concept van een co-sleeper. Je hebt je baby vlakbij je én het is gewoonweg gemakkelijker ’s nachts. Zéker om borstvoeding te geven.

Omdat we dit bedje maar kort zouden gebruiken, besloten we er niet teveel geld aan uit te geven. Zo gingen we voor een tweedehands co-sleeper. Onze was een basis model van Banini. Erg tevreden van!

Wat we ook leuk vonden aan de co-sleeper, is dat je die na een tijdje verder en verder kan weg zetten van je eigen bed. Zo creëer je een soort overgangsfase naar het moment dat je baby op diens eigen kamer gaat slapen. En dat is niet alleen handig voor je baby, maar ook voor jou. Want het is toch een hele stap, zo naar een eigen kamer 😊.

Deel met anderen
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Deze informatie wordt uitsluitend verstrekt voor educatieve en entertainmentsdoeleinden. Wij aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid voor enige aansprakelijkheid, verlies of risico, persoonlijk of anderszins, als gevolg, direct of indirect, van enige informatie of advies die hier is opgenomen. Pakske kan een vergoeding ontvangen via aangesloten (affiliate) links in deze inhoud.

Een gratis cadeaulijst met items van eender welke shop?

Volledige vrijheid. Geen enkele aankoopverplichting. Weg met stress. Tijd om te genieten.