Babymaten: welke maat bij welke leeftijd?

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

In het eerste anderhalf jaar na de geboorte groeit je kleine spruit enorm snel, waardoor deze bijna maandelijks uit zijn of haar schattige kleertjes groeit. Je gaat het eerste jaar dus regelmatig babykleertjes moeten aankopen, die natuurlijk ook goed moeten passen. Maar welke babymaten heb je nodig voor kleding en schoenen eigenlijk? Welke maat koop je voor een pasgeboren baby En hoe groot moet de slaapzak of het beddengoed zijn dat in het kinderbedje ligt? Om je hierbij te helpen, hebben wij alle babymaten voor jou op een rijtje gezet in een handig overzicht.

In dit artikel

Kledingmaat baby

De kledingmaat van je kleine spruit is eigenlijk de lengte van je baby, uitgedrukt in centimeter. Een pasgeborene heeft bijvoorbeeld vaak maat 50, de gemiddelde lengte van een baby bij de geboorte. Is je baby zwaarder dan 3,5 kg? Dan moet je eerder naar maat 56 gaan. Je baby groeit echter zo snel, dat je waarschijnlijk maandelijks een grotere maat moet kopen. Deze kledingmaat geldt voor alle babykleding. Voor mutsjes, sokken en schoenen bestaan er aparte maattabellen, die hieronder nog op een rijtje worden gezet.

Maattabel babykleding

In de tabel vind je een overzicht van de verschillende kledingmaten per leeftijd. Deze maten zijn echter een richtlijn. Is je baby groter of kleiner dan gemiddeld? Dan heeft hij of zij waarschijnlijk een kleinere of grotere maat nodig. Let er ook op dat per merk de maat sterk kan verschillen.

Hoofdmaat baby

De hoofdmaat van je kleine spruit is eigenlijk de hoofdomtrek van je baby, uitgedrukt in centimeter. Deze maatstaf kan je gebruiken bij het aankopen van lekker warme babymutsjes die goed, maar wel niet te strak zitten. De geschikte leeftijd wordt vaak ook op de mutsjes vermeld.

Maattabel babymutsjes

Je baby heeft tijdens een frisse wandeling natuurlijk een mutsje nodig om het koude weer te kunnen trotseren, aangezien de lichaamswarmte vooral langs het hoofdje verloren gaat. Het is daarom belangrijk om de juiste maat te vinden, zodat het mutsje goed blijft zitten op het hoofdje van je baby. In onderstaande tabel vind je een overzicht van de verschillende hoofdmaten per leeftijd.

Schoenmaat baby

De schoenmaat van je kleine spruit is eigenlijk de voetlengte van je baby, uitgedrukt in centimeter. Aangezien je baby van de ene dag op de andere, meestal tussen de 8 en 15 maanden, plots zijn of haar eerste stapjes gaat zetten, ga jij snel kleine, schattige schoentjes moeten aanschaffen. Maar hoe bepaal je de juiste schoenmaat van je baby? Dat kan je door volgende stappen te volgen:

  1. Laat je kleine spruit met sokjes aan op een blad papier staan.
  2. Teken de omtrek van het voetje met een potlood.
  3. Meet de afstand tussen de twee extremen, namelijk de hiel en de teentjes.
  4. Tel hier zeker een halve tot een hele centimeter bij. Zo hebben de teentjes toch voldoende ruimte in die nieuwe, schattige schoenen.
  5. Gebruik onderstaande tabel om de juiste schoenmaat van je baby te vinden.

Maattabel babyschoentjes

Ook de pasvorm van de schoen is heel belangrijk. Elk kindje heeft namelijk een beetje een andere voet: de ene heeft wat bredere of smallere voetjes, of net een hogere of lagere wreef. Het is belangrijk om de juiste schoenmaat van je kindje te vinden, zodat de schoenen niet knellen of net te los zitten. Twijfel je? Vraag dan zeker om hulp in de winkel. Let er ook op dat de schoenmaat sterk kan verschillen per merk. Controleer dus altijd goed of de schoenen wel echt passen. In onderstaande tabel zetten we de verschillende schoenmaten per leeftijd nog eens op een rijtje.

Maat babyslaapzakken

Is je baby eerder een aapje dat vaak uit zijn of haar bedje klimt? Dan kan je misschien ervoor kiezen om een babyslaapzak aan te schaffen. Je baby rolt hierdoor ook minder snel op zijn of haar buik (wat gevaarlijke gevolgen kan hebben). Weet je niet welke maat je moet kiezen? Dan helpt onderstaande tabel je verder op weg.

Maattabel babyslaapzakken

Baby beddengoed

Beddengoed is natuurlijk ook belangrijk, omdat je baby zich (hopelijk) vaak in dromenland zal begeven. Weet je niet goed welk beddengoed je moet kopen? Dan helpt onderstaande maattabel je verder op weg.

Maattabel baby beddengoed

Deel met anderen
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Deze informatie wordt uitsluitend verstrekt voor educatieve en entertainmentsdoeleinden. Wij aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid voor enige aansprakelijkheid, verlies of risico, persoonlijk of anderszins, als gevolg, direct of indirect, van enige informatie of advies die hier is opgenomen. Pakske kan een vergoeding ontvangen via aangesloten (affiliate) links in deze inhoud.

Een gratis cadeaulijst met items van eender welke shop?

Volledige vrijheid. Geen enkele aankoopverplichting. Weg met stress. Tijd om te genieten.