Een kinderwagen is gewoonweg niet weg te denken uit de eerste levensjaren van je kind. Je zal veel op pad gaan met de kinderwagen, dus wil je dat deze zo goed mogelijk past bij jullie situatie en leefstijl. Maar hoe vind je de juiste kinderwagen die bij jullie past? Wij helpen je (letterlijk en figuurlijk) op weg.
Psssssst… check onze handige infographic en ontdek in 4 stappen de juiste kinderwagen.
Verschillende posities kinderwagen
Bij kinderwagens heb je drie verschillende posities:
Liggend (wieg)
In de liggende positie spreken we van een wieg. De baby is volledig bedekt en kan slapen tijdens wandelingen. Veelal geschikt voor baby’s van 0 tot 3 maanden.
Half-zittend (autostoel)
In deze positie zitten ze zoals bij een autostoel. Meer zelfs, dankzij compatibiliteit tussen kinderwagens en autostoeltjes, is de kinderwagen in deze fase vaak opgebouwd uit een onderstel met daarbovenop een autostoeltje. Je kind kan nu gerust om zich heen kijken, maar ook perfect een dutje doen. Dit gebruik je veelal van 3 tot 12 maanden.
Zittend
Rond 6 maanden zal je kind vaker wakker blijven en bijgevolg ook de omgeving willen verkennen. Heerlijk om te zien als je een wandeling maakt en je kind vol bewondering om zich heen kijkt. Dit zal je gebruiken vanaf 6 à 12 maanden tot ongeveer 3 jaar.
Configuraties kinderwagens
Naast de verschillende posities van je kind, heb je ook verschillende configuraties:
Combiwagen / Trio kinderwagen / 3-in-1 / inclusief reiswieg en autostoel
Dit soort kinderwagen combineert de drie posities (liggend, half-zittend en zittend). Je krijgt een wandelwagen, inclusief reiswieg én autostoel. Je betaalt aanvankelijk meer, maar je bespaart op lange termijn doordat ze langer meegaan.
✔️ Modulair, duurzaam, goedkoper lange termijn, gebruik vanaf geboorte, veel accessoires mogelijk
👎 Robuuster, adapters en accessoires apart te kopen, duurder bij aankoop
Kinderwagen inclusief reiswieg
Bij deze configuratie koop je geen bijhorend autostoeltje. Dat kan nuttig zijn als je al een autostoeltje hebt gekocht of gewoonweg eentje wil van een ander merk (of 2dehands bijvoorbeeld). Er zijn types die heel compatibel zijn met andere merken autostoeltjes.
✔️ Voordeliger dan 3-in-1, compacter
👎 Niet inclusief autostoel, niet altijd compatibel met alle soorten autostoeltjes
Kinderwagen inclusief autostoel
Hier combineren ze enkel half-zittend en zittend. Als je dus geen wieg (liggend) wil, kies je voor een dit soort kinderwagen. Soms ook ‘duo kinderwagen’ genoemd (maar dan kom je al vaker uit bij kinderwagens voor twee kindjes).
✔️ Voordeliger dan 3-in-1, compacter
👎 Minder verkocht dankzij populariteit 3-in-1
Alleen wandelwagen/kinderwagen
In sommige gevallen kan je ook specifiek gaan voor enkel de wandelwagen. Dat wil zeggen zonder wieg en zonder autostoeltje. Dit kan handig zijn wanneer je al een wieg en autostoeltje hebt of als je wil investeren in een echt goede wandelwagen, omdat jullie veel gaan wandelen.
✔️ Lange wandeltochten, vaak compatibel met autostoeltjes en wiegen
👎 Minder verkocht dankzij populariteit 3-in-1, duurder
Plooibuggy
De naam zegt het zelf: eenvoudig en snel op te plooien. Ideaal voor onderweg en als je veel op stap gaat. Deze gebruikt enkel de zittende positie en kan je maar gebruiken vanaf ongeveer 12 maanden.
✔️ Zéér compact, vaak goedkoop, lichtgewicht
👎 Minder verkocht dankzij populariteit 3-in-1
Duo kinderwagen
Dit soort kinderwagens is gemaakt om meerdere kindjes in te vervoeren. Super handig bij tweelingen en kindjes van verschillende leeftijden. Dit komt in verschillende vormen en setups. De kindjes kunnen zowel boven, als naast elkaar zitten.
✔️ Véél handiger van aparte kinderwagens, goedkoper dan twee kinderwagens te kopen
👎 Breder en zwaarder dan gewone kinderwagens
Hardloopwagens
Dit soort kinderwagens wordt gebruikt om te kunnen sporten met je kind. Ook wel hardloopbuggy’s, babyjoggers en jogging kinderwagen genoemd. Deze zijn zo gebouwd dat je veilig met de kinderwagen aan de hand kan sporten.
✔️ Gemaakt om mee te sporten, erg robuust, goede vering, wendbaar
👎 Extra aankoop, geen vervanging huidige kinderwagen
Kortom: vaak kiezen ouders voor een goede combiwagen. Je hoeft de wieg en autostoel niet van hetzelfde merk te kopen. Door de modulariteit koop je 1 wandelwagen onderstel en kan je al de rest er op bevestigen. Eventueel kan je een lichte buggy kopen voor uitstapjes en reizen.
Aantal wielen kinderwagen
Een kinderwagen heeft drie of vier wielen. Oké… maakt dat zoveel uit? Toch wel ja! Eentje met 3 wielen is over het algemeen meer wendbaar, eentje met 4 wielen is dan weer stabieler.
Kinderwagen met 3 wielen
In dit geval heb je vooraan één wiel en achteraan twee wielen. Vooraan kan je ook twee wielen hebben die op elkaar gemonteerd staan. Maar je rolt en steunt alleszins op 3 delen.
✔️ Wendbaar, wordt aanzien als mooier, vaak ideaal voor in de stad
👎 Minder robuuste wegligging
Kinderwagen met 4 wielen
✔️ Stevigere wegligging, vaak gebruikt buiten de stad
👎 Minder wendbaar
Belangrijkste kenmerken kinderwagen
Er zijn zoveel verschillende kenmerken, specificaties en accessoires dat je soms de bomen door het bos niet meer kan zien (of is het andersom?). Deze elementen vinden ouders het belangrijkst om rekening mee te houden:
Compatibiliteit
Dankzij de 3-in-1 combiwagens is dit enorm verbeterd. Een onderstel dat compatibel is met jouw autostoel en reiswieg is erg handig. Of zeg maar onmisbaar.
Opvouwbaar met één hand
De mogelijkheid om je kinderwagen eenvoudig en snel met één hand op te vouwen is belangrijker dan je eerst zou denken. Met je kind in het ene hand de kinderwagen kunnen opvouwen, is een absolute lifesaver voor moderne ouders.
Blijft opgevouwen rechtopstaan
Ken je van die handbagage die niet rechtop blijft staan als je ze neerzet? Super irritant! Bij een kinderwagen gaat je dat nog veel meer irriteren. Kortom, super handig als de opgevouwde kinderwagen netjes blijft staan zonder om te vallen.
In hoogte verstelbare duwstang
Wablieft?! Juist ja! Hiermee bedoelen we de bar die je vast hebt wanneer je je kinderwagen stuurt en voortduwt. Als deze (eenvoudig) in hoogte verstelbaar is, kan elk familielid comfortabel rondwandelen met de kinderwagen. Een must.
Opslagruimte
Niet onbelangrijk: je gaat op stap en je moet ook de verzorgingstas meenemen. Of je gaat naar de bakker en wil die heerlijke koffiekoeken meenemen. Aangezien je je handen nodig hebt om de kinderwagen te sturen, is extra opslagruimte een leuk extraatje.
Handige zonnekap
Dit zit vrijwel standaard bij elke kinderwagen (of autostoeltje) ingebouwd. Maar, ze kunnen een pak verschillen. Een grotere zonnekap geeft meer bescherming én privacy voor je kleine oogappel. Sommige hebben ook een doorzichtig ‘raampje’, zodat je je kind in de gaten kan houden, zonder je ritje te moeten pauzeren.
Hoe kies je een kinderwagen?
Hierboven kon je al ontdekken welke soorten kinderwagens er zijn en welke kenmerken belangrijk zijn. Net zoals bij babyfoons en autostoeltjes, stellen we een aantal gerichte vragen om je in de juiste richting te sturen. In de juiste richting sturen is ook belangrijk wanneer je op pad gaat met je kinderwagen (jaja, we zijn hilarisch).
Hoe groot is de koffer van je auto?
Je zou niet de eerste zijn die een kinderwagen aankoopt, om dan te merken dat die niet in je koffer past (oops). Daarom toch best even je koffer nameten. Bij de specificaties van zo’n kinderwagen vind je ‘afmetingen ingeklapt’. Een kinderwagen die je eenvoudig opvouwt is ook erg handig als je die vaak in je koffer moet zwieren.
Vaak erop uit in de stad of in het bos?
Plan je veel uitstapjes met de kinderwagen? Wie vaak in de stad zal rondstruinen, raden we aan om een wendbare kinderwagen te kiezen (vaak 3 wielen). Zo kan je gemakkelijk op het openbaar vervoer en door drukke winkelstraten manoeuvreren (met dat woord zal je kind spellingswedstrijden winnen). Plan je eerder fikse wandeltochten op onverharde wegen? Dan kies je best voor een kinderwagen met 4 stugge wielen die tegen een stootje kunnen. Er zijn ook vele kinderwagens die beide aan kunnen (hybride zeg maar).
Zo'n tafereel mag je vergeten in België.
Hoeveel kindjes wil je tegelijk vervoeren?
Als je in verwachting bent van een tweeling, raden we sowieso aan om te kijken naar een duo kinderwagen. Als je eraan denkt om snel na deze spruit, te gaan voor een nieuwe spruit (een heuse groentetuin), kan het handig zijn om een kinderwagen te kopen die meerdere kindjes kan vervoeren. Dat hoeft geen duo kinderwagen te zijn: sommige exemplaren kan je eenvoudig omtoveren van een enkele naar een dubbele kinderwagen en vice versa (ongeacht de levensfases). Zie voorbeeld hieronder.
Is iedereen van onze familie even groot?
Stomme vraag, inderdaad. De kans is groot dat jij en je partner, je ouders, je grootouders, peter en meter niet allemaal even groot zijn. Een verstelbare duwstang maakt het comfortabel voor iedereen om met de kinderwagen te wandelen. Dit zorgt voor een goede houding tijdens het wandelen, zodat je geen rugklachten krijgt. Zo kan je je kind het maximale van jezelf geven en optimaal genieten van je tijd samen.
Wil je naar je kindje kunnen kijken?
Vele kinderwagens hebben de mogelijkheid om je kind naar jou toe te draaien. Handig om haar of hem in ’t oog te houden of gewoon liefdevol te staren. Een zonnekap waar je door kan kijken langs achter is ook handig.
Heb en wil je veel opslagruimte?
Hiermee dekken we twee vliegen in één klap: (1) Heb je veel of weinig ruimte thuis? Wil je het lekker compact houden? Dan kies je best voor een kinderwagen die erg compact is wanneer ingeklapt. Anders riskeer je dat die steeds in de weg staat. (2) Wil je veel opslagruimte op en aan de kinderwagen? Een minimum aan opslag is een must, maar extra opslagruimte kan handig zijn om te gaan winkelen of voor grote natuurwandelingen.
Hoeveel wil je uitgeven?
Een kinderwagen is één van grootste uitgavenposten. Een kinderwagen kan 300 euro, maar ook 1000 euro kosten. Zoals voor alles geldt: duurder is niet altijd beter of veiliger. Zorg vooral dat je een exemplaar vindt dat bij jullie situatie past. Vervolgens kan je kijken naar verschillen in prijzen. Kijk zeker ook eens naar tweedehands opties, vaak nog in uitstekende staat en voor de helft van de prijs. Ook de zogenaamde ‘retourkansjes’ zijn zeer interessant. Dit zijn producten die voor retour teruggestuurd werden. Deze werden amper gebruikt en zijn zo goed als nieuw. Aan 10 tot 20% goedkoper een absolute aanrader.
Wil je een knappe kinderwagen?
We kunnen doen alsof dit niet meespeelt, maar er zijn een hoop ouders die willen dat de kinderwagen er goed uit ziet. Je gaat er vaak mee op pad, dus hoeft dat niet spuuglelijk te zijn. Wij raden dat je bovenstaande vragen eerst doorloopt, zodat je keuze alvast sterk beperkt wordt. Aan het eind kan je dan de afweging maken tussen bovenstaande vraag (de kostprijs) en het design. Soms is die 50 euro meer, voor een kinderwagen mét chique design, echt wel de moeite.
Enkele tips
✔️ Laat je kind niet alleen in de kinderwagen.
✔️ Controleer altijd goed of de rem correct op staat.
✔️ Zorg dat je kind altijd goed vast zit met de veiligheidsgordels.
✔️ Laad de kinderwagen niet te zwaar of hang geen zware dingen aan de wagen. De wagen zou kunnen omvallen.
Veelgestelde vragen
Wat is het verschil tussen kinderwagen en wandelwagen?
Een kinderwagen is de algemeen gebruikte term, die alles omvat wat je gebruikt om je kind te vervoeren. Een wandelwagen is het onderstel (bij 3-in-1 kinderwagens), waarop je een reiswieg en/of autostoel kan plaatsen.
Vroeger had je eerst een kinderwagen (tot pakweg 12 maanden) en daarna een wandelwagen. Doordat je kinderwagens tegenwoordig kan configureren naar wens, kan je deze vaak voor de hele levensloop van je kind gebruiken.
Wat is het verschil tussen kinderwagen en buggy?
Een buggy is een pak lichter, kleiner en eenvoudiger mee te nemen. Je koopt dit veelal als extraatje om snel mee op pad te gaan.
Wat is een wandelwageninzet?
Van bij de geboorte tot als je baby enkele maanden oud is, gebruik je een baby autostoeltje en/of reiswiegje op het onderstel van je kinderwagen. Van zodra je kind (meer) rechtop wil zitten, gebruik je de wandelwageninzet die bij je kinderwagen meegeleverd wordt.