Hoe kies je de juiste babymatras?

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Tijd voor bed (en wat rust)! Je kindje is namelijk na een hele dag spelen en rondkruipen helemaal klaar voor dromenland. Op welke matras droomt jouw kleine spruit van de gekste avonturen? Er zijn tegenwoordig zo veel verschillende soorten babymatrassen waaruit je kan kiezen, waardoor je misschien door de bomen het bos niet meer ziet. Gelukkig zijn wij hier om je daar bij te helpen!

Waarom heeft je kindje een goede matras nodig?

  • Een goede nachtrust is heel belangrijk voor je baby, die dit nodig heeft om zich goed te kunnen ontwikkelen. En natuurlijk heeft de goede nachtrust van je baby ook een positieve invloed op je eigen nachtrust.
  • Je kindje zal op deze matras (hopelijk) vele uren in dromenland vertoeven, waardoor de kwaliteit een erg belangrijke rol speelt.

Waar moet je op letten bij de keuze voor een babymatras?

Past de matras in het bedje?

Let er op dat de matras de juiste afmetingen heeft en perfect in het bedje of het wiegje past. Zo vermijd je dat de matras zal schuiven, waardoor er misschien een klein gleufje ontstaat waartussen het armpje of het beentje van je baby kan worden gekneld. Dat is heel gevaarlijk voor de baby, aangezien het nog niet de kracht heeft om zich te draaien.

De matras moet ook hoog genoeg zijn. Let er wel op dat de matras niet hoger dan de streep aan de binnenkant van het bedje komt.

Welke afmetingen moet de babymatras juist hebben? Dat hangt natuurlijk af van de grootte van het bedje of het wiegje, maar de matras zou minimaal 80 cm lang en 40 cm breed moeten zijn. De matras moet ook minimaal 8 cm dik zijn om stevig genoeg te zijn.

Is de matras niet te zacht?

De babymatras mag zeker niet te zacht zijn. Is dit wel het geval? Dan bestaat de kans dat het gezicht van je kleine spruit in de matras zakt en het hierdoor misschien wel stikt. Hoe weet je of de matras stevig genoeg is? Als je met je platte hand en een gestrekte arm op de matras duwt en je de matras hierbij maar een klein stukje indrukt. Het is ook belangrijk dat de matras goed aanvoelt: een te harde matras is namelijk ook niet goed.

Materialen

Babymatrassen worden uit verschillende materialen gemaakt. Materialen zoals traagschuim, zeegras of kapok worden eerder afgeraden, omdat deze matrassen vaak te zacht zijn.

Naast het comfort is het ook belangrijk om rekening te houden met eventuele allergieën. Er bestaan bijvoorbeeld ook babymatrassen met een antiallergische hoes, aangezien sommige stoffen schadelijk kunnen zijn voor je baby.

Heeft je baby vaak last van zweten of van bedplassen? Dan kan je eens op zoek gaan naar een matras met een anti-transpiratie beschermhoes die je makkelijk kan wassen en die genoeg lucht doorlaat. Een goed verluchte matras zorgt namelijk voor minder zweet en is heel belangrijk voor de gezondheid van je kindje.

Een plastieken matras of een matras met een plastieken hoes laat namelijk geen lucht door, waardoor er een kleine kans bestaat dat je kind kan stikken. Het wordt om die reden dus sterk afgeraden.

Meest gekozen matras door onze gezinnen

Soorten matrassen

In de winkel, en op het internet, vind je een heel scala aan verschillende soorten babymatrassen terug. Maar hoe verschillen deze juist van elkaar en welke past het beste bij jouw baby?

Om op deze vragen een duidelijk antwoord te kunnen geven, hebben wij verschillende matrassen ‘naast elkaar gelegd’ om een duidelijker beeld te krijgen van het ruime aanbod. Het comfort van de babymatras is namelijk afhankelijk van de samenstelling van de verschillende producten en materialen waaruit de matras bestaat.

De ene matras is net wat harder of zachter, de andere is net beter geïsoleerd of beter verlucht … Wat het ook mag zijn, in deze ‘catalogus’ is er voor ieder wat wils!

Polyether babymatras

De klassieke schuimmatras. Deze matras is gevuld met een (goedkope) synthetische schuim, ook wel PE-schuim genoemd, wat enorm hard doet denken aan een badspons. Doordat er bij het maken van een polyether babymatras minder lucht in het schuim overblijft, neemt de dichtheid en de stevigheid van het schuim toe. Door de open honingraatstructuur van de spons kan de matras ook goed ademen.

  • Voordelen: In vergelijking met de andere matrassen, is deze matras een stuk goedkoper. Je kan het ook op maat laten maken en je kan het heel makkelijk wassen. Polyether biedt ook tamelijk wat veerkracht en ondersteuning, waardoor je in verhouding wel waar krijgt voor je geld.
  • Nadelen: Deze matrassen vallen toch een beetje uit de boot in vergelijking met de andere matrassen. Dat komt omdat ze niet de beste ondersteuning of veerkracht bieden en ook niet de best verluchte matrassen zijn. Schuimmatrassen voeren het vocht van je baby (zoals zweet, urine …) ook minder goed af en vaak is het midden ook veel harder dan de randen en de hoeken. De polyether babymatras is om die reden dus wel een stuk goedkoper.

De beste polyether babymatras? De Princessdekbedden wiegmatras, gemaakt uit Poly Comfort Schuim. Deze matras met een antiallergische hoes is niet alleen stevig, maar gaat ook ongelofelijk lang mee!

Polyestervezel babymatras

De goed geventileerde matras. Deze matras bestaat uit verschillende lagen polyester en kan door de open structuur goed ademen en optimaal vocht afvoeren. Ze zijn ook recycleerbaar.

Koudschuim babymatras

De comfortabele schuimmatras. Door de open celstructuur heeft koudschuim meer veerkracht, waardoor deze matras erg comfortabel aanvoelt. Over het algemeen is het wel zo dat deze matras, in vergelijking met de polyether babymatras, minder verlucht is en de warmte meer vasthoudt. En dat is dus nu juist iets wat je niet wil bij een wiegmatras. Om die reden wordt koudschuim vaak gecombineerd met andere materialen, om zo een top kwaliteit te bekomen.

  • Voordelen: In vergelijking met de andere matrassen, zoals de geheugenschuimmatras, heeft de koudschuimmatras meer veerkracht door de open celstructuur. Koudschuim wordt gezien als een van de beste materialen voor een babymatras en voelt in combinatie met andere materialen erg comfortabel aan. Hierdoor ontstaat er een goede balans tussen kwaliteit en comfort.
  • Nadelen: Doordat de koudschuimmatras minder geventileerd is, houdt het de warmte meer vast. Daardoor zijn zowel koudschuim- als geheugenschuimmatrassen niet echt de beste opties, omdat het vasthouden van de warmte voor een onjuiste warmteregeling zorgt. Aangezien oververhitting een van de mogelijke oorzaken van wiegendood is, is dit zeker iets waar je rekening mee moet houden bij het aankopen van een babymatras!

De beste koudschuimmatras? De Sleep Safe Pack Evolution van Aerosleep! Hierbij krijg je een combinatie van zowel comfort als veiligheid waarmee maar weinig babymatrassen kunnen concurreren.

Geheugenschuim babymatras

De ietwat bekendere variant van de polyether schuimmatras. Geheugenschuim is ook gekend als visco-elastisch of traagschuim en wordt vaak samen met andere materialen gecombineerd.

  • Voordelen: Bij de geheugenschuimmatras zal het schuim, nadat er druk op wordt gelegd, langer nodig hebben om zich weer met lucht te vullen. Dankzij deze methode zal je baby tijdens het slapen dus geen drukpunten voelen.
  • Nadelen: Het bewegen bij geheugenschuim of traagschuim gaat moeizamer dan bij de andere matrassen. De matras wordt ook harder bij koudere temperaturen en is daarom niet zo geschikt in een Belgisch of Nederlands klimaat. De matras is ook minder geventileerd en houdt dus ook meer warmte vast, net zoals de koudschuimmatras.

Pocketvering babymatras

De bekende babymatras die veel kersverse ouders wel zullen kennen. De matras is gemaakt uit pocketveringen die voor extra veerkracht zorgen. Deze veren worden met een laag textiel en een laag schuim bedekt. Hoewel de winkels je vaak met deze informatie willen misleiden, is het verschil tussen een pocketvering babymatras met dikkere veringen of een groter aantal windingen en een met dunnere veringen of een kleiner aantal windingen vaak niet echt noemenswaardig.

  • Voordelen: De pocketvering babymatras is beter geventileerd, kan goed lucht aanvoeren en kan vocht en warmte beter afvoeren. Daardoor zijn ze ook hygiënischer. Ze hebben ook een goede prijs-kwaliteit verhouding. De matras, waarin allemaal apart verpakte veren zitten, past zich goed aan de vorm van je baby aan en biedt ook voldoende weerstand. Zo kan je baby toch nog comfortabel slapen als het wat ouder en zwaarder is. Je baby slaapt ook heel stabiel op een pocketvering babymatras.
  • Nadelen: Pocketvering babymatrassen liggen wel wat anders dan schuimmatrassen. Deze matrassen veren bijvoorbeeld meer mee.

De beste pocketvering babymatras? De ABZ Kindermatras Pocketvering! Deze matras, met een goede ventilatie en een goede warmteafvoer, is ideaal voor een zwetende baby.

Latex babymatras

De schuimrubber matras. Latexmatrassen zijn gemaakt van schuimrubber, waardoor ze heel soepel en veerkrachtig zijn. Zo past de matras zich perfect aan je baby aan en geeft het de ideale ondersteuning. De matras is ook goed geventileerd dankzij de open celstructuur en de ventilatiekanalen.

Een veilige matras

Zoals je waarschijnlijk al hebt gemerkt, is niet enkel het comfort, maar ook de veiligheid van een matras erg belangrijk. Lees daarom zeker volgende tips & tricks om de matras van je baby beter te kunnen onderhouden.

Voorkomen van huisstofmijt

Niet enkel kinderen en volwassenen, maar ook baby’s kunnen allergisch zijn aan huisstofmijt. Deze beestjes komen vaak voor in warme, vochtige omgevingen zoals tapijten,  beddengoed en matrassen, waardoor de matras van je baby dus ook niet veilig is. Om dit tegen te gaan, kan je een matras met een antiallergische hoes of een matras die beter bestand is tegen huisstofmijt aankopen.

Verlucht je babykamer zeker ook regelmatig. Huisstofmijten sterven namelijk als de luchtvochtigheid lager dan 45% ligt. Was daarom de hoes, de matrasbeschermer, het beddengoed en het donsdeken regelmatig op 60° of warmer.

Voorkomen van schimmels en bacteriën

Niet alleen huisstofmijt, maar ook schimmels en bacteriën houden van een vochtige omgeving. Sommige matrassen worden daardoor met een speciaal product behandeld. Zoek jij eerder een natuurlijke oplossing? Dan kan je ervoor kiezen om een hoes van bamboe te kopen die schimmels en bacteriën op een natuurlijke wijze afweert. Het kan absorbeert ook meer vocht en voelt heel zacht aan.

Voorkomen van woningbrand en brandwonden

Ook de ontvlambaarheid van de matras is erg belangrijk. Een matras met de markering EN597 voldoet aan de Europese veiligheidsnorm voor ontvlambaarheid, hoewel deze norm enkel iets zegt over de ontvlambaarheid van de stof waarmee de matras werd overtrokken.

Voorkomen van wiegendood en verstikking

Ga na bij de handelaar of op de verpakking of de matras lucht en waterdamp doorlaat. Zo wordt het zweetvocht van je baby geabsorbeerd en wordt de warmte goed afgevoerd. De matras moet ook stevig genoeg zijn, zodat de baby niet wegzakt en het door een vervorming of verschuiving vast komt te zitten tussen de matras en het bedje. Kies daarom voor een passende matras met maximaal een gaatje van 2 cm tussen de matras en het bedje.

Voorkomen van een val uit het bedje

Zorg ervoor dat je baby niet uit het bedje kan vallen door ervoor te zorgen dat de matras hoog genoeg komt, maar niet hoger dan de streep aan de binnenkant van het bedje. Deze streep geeft namelijk de maximale hoogte van de matras aan. Is er geen markering? Dan moet de afstand tussen de bovenzijde van de matras en de bovenrand van het bed in de hoogste stand minstens 20 cm bedragen en in de laagste stand 50 cm bedragen.

Meest gekozen matrasbeschermer door onze gezinnen

Hoe bescherm ik de matras?

Hier zijn nog enkele tips voor een hygiënischere babymatras:

  • Kijk de matras regelmatig na op eventuele vlekken en vervormingen. Koop om daarom dus ook geen tweedehands babymatras.
  • Koop zeker ook een matrasbeschermer. Wij geven de voorkeur aan een ademende matrasbeschermer, bijvoorbeeld een beschermer uit molton (dat ook anti-transpiratie is).  Het is belangrijk dat de matrasbeschermer goed rond de matras aansluit. Koop zeker geen plastieken hoes of een matras met een plastieken overtrek. Hierdoor kan er geen vocht en warmte worden afgevoerd, waardoor er een risico bestaat op schimmelvorming. Je kindje kan hierdoor ook stikken.
  • Koop misschien ook eens een babymatras waarbij je de beschermhoes kan afritsen. Zo kan je deze ook regelmatig in de wasmachine steken. Of koop eens een matras die speciaal behandeld is tegen allergieën, huisstofmijt, bacteriën, schimmels …

Wat onze gezinnen zeggen

Nadja en Thomas

Wij vonden deze keuze een belangrijke keuze. We hadden al veel gehoord over Aerosleep en de bijhorende veiligheid. We zijn dan maar meteen voor het hele pakket gegaan: de Aerosleep matras + de 3D matrasbeschermer. Het kost wat meer dan een matras en matrasbeschermer van pakweg IKEA, maar we wilden echt op veilig spelen. Wij kunnen ons allebei nogal snel ongerust maken, dus hierover wilden we ons zo min mogelijk ongerust maken 😉.

Deel met anderen
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Deze informatie wordt uitsluitend verstrekt voor educatieve en entertainmentsdoeleinden. Wij aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid voor enige aansprakelijkheid, verlies of risico, persoonlijk of anderszins, als gevolg, direct of indirect, van enige informatie of advies die hier is opgenomen. Pakske kan een vergoeding ontvangen via aangesloten (affiliate) links in deze inhoud.

Een gratis cadeaulijst met items van eender welke shop?

Volledige vrijheid. Geen enkele aankoopverplichting. Weg met stress. Tijd om te genieten.